tornar a notícies

29 de octubre de 2019 a les 17:32

Pros i contres del consum de peix congelat

Està clar que el peix és un dels aliments imprescindibles en una dieta equilibrada i sana.

Lo ideal seria gaudir d’un peix acabat de pescar, però no sempre és possible. No obstant, el peix congelat és molt més bo del que la gent es creu.

La falta de informació i fals mites fan que es tingui una imatge errònia del peix congelat, atribuint-li una sèrie de mancances i perjudicis que res tenen que veure en la realitat.

Si es pot consumir peix fresc acabat de pescar, sempre serà més nutritiu que el peix congelat, el que no es pot portar a pensar que el peix congelat és dolent. De fet, algunes vegades ens poden fer passar per frescos alguns peixos que en realitat són congelats.

Malgrat, a la destrucció d’algunes vitamines durant la congelació, si aquest es congela be i no es trenca el procés del fred, el producte conservarà perfectament el resta de nutrients: minerals, proteïnes, àcids grassos omega-3….

Dintre dels peixos congelats, els nutricionistes recomanem els ultracongelats són els de major qualitat. Quan el peix es capturat en alta mar es processa i es congela immediatament, a Tª de -40ºC en poques hores. Aquest procés redueix l’oxidació natural i preserva la frescor, impedint el creixement microbià com el famós anisakis i la pèrdua de nutrients

Sempre que la cadena de fred no es trenqui i el peix estigui a la temperatura adequada, la seva conservació serà més segura que si tenim peix fresc a la nevera.

Mes enllà de conservar intactes totes les seves propietats nutricionals i ser un aliment 100% segur, el peix congelat té també beneficis pel medi ambient, com per exemple en el transport. al congelar-se directament en el vaixell no fa falta que viatgi en avió fins el seu destí., es pot transportar en tren, per carretera o en el propi vaixell, amb un impacte ambiental lleugerament inferior. com es congela en alta mar també es redueixen els residus generats, i al no tenir urgència de portar les captures fresques a port dona una major seguretat al treball dels pescadors.

Un altre avantatge és consumir la quantitat necessària. Al tenir-lo prèviament congelat, es pot escollir la quantitat justa que es vulgui consumir, deixant el resta al congelador.

També es poden consumir peixos i marisc fora de la temporada durant tot l’any.

I a la butxaca, per norma, el peix congelat sols ser més econòmic que el fresc. A mes, reduïm la merma perquè ja ha sigut net prèvia la congelació.

I a més, presentacions en formats molt variats: el peix congelat es troba en múltiples presentacions que s’adapten a les preferències de cada consumidor; filets, rodanxes, lloms, troncs, cues...


COM CONGELAR EL PEIX CORRECTAMENT

El primer de tot serà netejar adequadament el peix i separar-lo segons les racions que es vagin a menjar, per a descongelar únicament la quantitat que sigui necessària. Lo ideal seria envasa’l al buit però com quasi ningú té una envasadora a casa es pot embolicar amb paper film. A diferencia del que passa en les bosses, el film evita que l’oxigen entri en contacte amb el peix i el faci malbé. Si el congelador té 4 estrelles el peix pot aguantar durant mesos a -18ºC.

  • El peix blanc com el lluç, peixos plans com la palometa o el llenguado i els cefalòpodes com els calamars la sèpia o l pop, aguanten uns 6 mesos.
  • Els peixos blaus com l cavalla i els peixos de textura en làmines com el salmó o el bacallà no han d’estar més de sis mesos en el congelador.
  • El marisc uns tres mesos.
  • El peix que es compra congelat , consultar la data de consum preferent.


LA MILLOR OPCIÓ PER DESCONGELAR

Tan important es saber congelar el peix es descongelar-lo. Lo ideal seria treure’l del congelador unes 12 hores abans de consumi’l i posa’l a la part baixa de la nevera que es baixi descongelant. Com no sempre tenim temps moltes vegades el submergim en aigua freda o el descongelem al microones, sense saber que així el peix perd una gran part dels seus valors nutricionals.

Si ens hem descuidat de treure’l de la nevera sempre podem posa’l en el forn amb el ventilador (sense temperatura), fa que el procés de descongelació s’acceleri.

Ja no hi ha cap excusa per renunciar al peix en la nostra dieta. El peix congelat és més econòmic que el fresc, el consumim tota l’època de l’any, es captura en moments d’abundància, pel que el seu preu es manté estable en el temps i es totalment segur. 

Recordem que hauríem de menjar entre tres i quatre vegades peix a la setmana, incloent un peix blau.