27 de febrer de 2020 a les 19:00

Temps de calçots i tòfona

Passat Sant Antoni i, just abans, de Sant Jordi és temps de calçotades i tots els catalans en fem alguna, ja sigui a la ciutat, al camp, al carrer o al tros, amb amics o amb família.

Passat Sant Antoni i, just abans, de Sant Jordi és temps de calçotades i tots els catalans en fem alguna, ja sigui a la ciutat, al camp, al carrer o al tros, amb amics o amb família.

Els calçots són una varietat de cebes tendres, cebes poc bulboses i més suaus que es calcen a mesura que creixen, i que es mengen escalivats.

Hi ha diverses versions sobre l’origen del calçot, la més escampada és la que atribueix a en Xat de Benaiges, un camperol que va viure a Valls a finals del segle XIX, la invenció del cultiu.

És tradició menjar calçots durant el mesos de gener, febrer i març, es couen en llenya provinent de sarments, o rabasses de vinya, i es consumeixen acompanyats d’una salsa tipus romesco.

Els calçots són un aliment amb un contingut molt alt d’aigua i fibra i, per això, la seva aportació energètica és molt baixa. A més, també contenen minerals com el potassi i el fòsfor, vitamines com la B9 i són rics en derivats del sofre, uns components beneficiosos per al fetge, amb propietats antisèptiques i que ajuden a eliminar productes nocius de l’organisme com, per exemple, els metalls pesants.

A la cuina els podem preparar de moltes maneres: saltats, al forn, al vapor… Coccions que potenciaran la seva tendra textura i que aportaran un gust suau. A més, són molt més saludables que les barbacoes.

A espai6, us proposarem una cuina més creativa i algunes alternatives per preparar aquestes cebes tendres més enllà de les calçotades. Veniu a aprendre a fer unes receptes diferents, atractives i saboroses.

Vols que t’informem sobre els propers esdeveniments?

Dóna'ns la teva adreça electrònica de correu i t'informarem periòdicament sobre tot el que s'esdevingui a espai6.