Hi degustarem els següents vins:
Vins negres:
- Merian ECO 2018, DO Terra Alta:
Jove, Garnatxa tinta, Syrah i Merlot
13,5%
A vista: Color vermell cirera amb tonalitats violetes
A nas: Aroma jove e intens amb notes de mora damunt de fons vegetals
En boca: Càlid, agradable i carnós, molt expressiu, deixant un final llarg i prolongat
Maridatge: Carns, formatges i ibèrics
Recomanacions de consum: Servir entre 6º i 8º
- Marques de Riscal reserva 2015 DOC Rioja
Carinyena, Graciano, Tempranillo
14%
A vista: Vi de color cirera bastant cobert.
A nas: Elevada intensitat i complexitat aromàtica a on destaquen fruits negres madurs equilibrats i ben acompanyats per notes balsàmiques
En boca: Bona entrada, sedosa i serena, descriu un recorregut saborós en el que una intensa fruita negra deixa la boca plena de agradables sensacions.
Maridatge: pernil, formatges curats, carns vermelles, tot tipus de guisats i guisats de caça
Vins blancs:
- Jean Leon 3055, Chardonnay 2018
Chardonnay
A vista: Color groc pàl·lid, límpida i brillant
A nas: Potencia aromàtica, fruita tropical, préssec blanc, fonoll
En boca: Entrada fresca, elevada acides, post gust llarg i persistent
Maridatge: Perfecte amb marisc, pop i sípia. Bon acompanyant del peix blau, llenguado o lluç a la pla
- Merian 2018 ECO DO Terra Alta:
Jove, Garnatxa blanca
13,5%
A vista: d’un color groc pàl·lid, brillant i net.
A nas: Notes a fonoll, herbes aromàtiques, poma, préssec, pera, taronja, llimona, mandarina i un record a Jasmin
En boca: Fi, fresc, llarg i persistent
Maridatge: Formatges frescos, peix, marisc i arrossos
Recomanacions de consum: Servir entre 6º i 8º
Caves
- A.Torrelló Brut Reserva 2015 DO CAVA
Macabeu, Xarel·lo, Parellada
12%
A la vista: Groc pàl·lid amb matisos verdosos, bombolla fina i persistent. Brillant i nítid.
A nas: aromes de fruites blanques com la poma, la pera, amb elegants notes d’evolució
En boca: En el paladar té bon equilibri, acidesa i frescor. Fruita madura, albercoc, notes meloses i de vainilla.
Maridatge: combina amb tot tipus de plats
Recomanacions de consum: servir entre 7 i 8ºc
- Maria Cabané Gran Reserva Extra Brut 2013
Macabeu, Parellada i Pansa blanca
A vista: To molt pàl·lid com reflexos verds, bombolla molt fina i persistent amb tendència a formar corona d’espuma
A nas: delicada personalitat en la que la Pansa blanca caracteritza el seu segell d’Alella
En boca: és ampli, amb personalitat i amb volum
Maridatge: combina amb tot tipus de plats
Recomanacions de consum: servir entre 7 i 8ºc
Un tast de vins es compon de tres fases:
1. VISUAL:
- Col·locar damunt de la taula un tovalló o paper blanc e inclinar la copa damunt per poder apreciar els colors i que el fons no ens alteri. La copa ha de ser de vidre translúcid, res de sanefes, ni colors.
- Haurem de diferenciar dues parts: el centre i el menisc (el perímetre del vi). També ens haurem de fixar en la claredat i la brillantor.
- En els negres com més vermell sigui al centre i més violetes els bordes, més jove serà. Quan més vermell robí sigui el centre i més ataronjat sigui els costats més vell.
- Y en els blancs, al revés, quan més clars siguin més joves i lleuger serà el vi. Quan més daurat més edat i complexitat.
2. OLFACTIVA:
- Es una fase molt subjectiva, dependrà de la nostre capacitat olfactiva. No totes les persones son capaços e diferenciar igual les olors. Els passos són els següents: Apropar el vi, sense timidesa, introduint el nas sense remoure la copa i aspirar molt be els aromes.
- Posteriorment tornarem a fer la mateixa operació però aquesta vegada donant voltes al vi dins la copa abans de torna’l a olorar.
- D’aquesta manera se ha oxigenat una mica més i apreciarem millor els matisos i podrem diferencials més clarament.
- Les fragàncies vindran barrejades entre sí en diferents proporcions depenen de varis factors: varietat del raïm, temps, tipus de barrica.
- Els aromes es classifiquen en primaris, secundaris i terciaris.
Tipus d'aroma
- Els aromes primaris són els directament relacionats amb la varietat de raïm, la orientació del terreny, la composició del sòl i la climatologia. Són característics dels vins joves apareixen notes florals, de fruita i especiades.
- Els secundaris depenen del tipus de llevats i de las condicions que propicien les fermentacions. Aquests aromes solen ser dolços i es troben entre ells els propis de la fermentació (galeta, bollaria), làctics i amílics (no es un altre que a plàtan, pegament o vernís)
- Finalment, els terciaris són aromes que s’han anat adquirint durant la criança del vi en barrica i la seva maduració a l’ampolla (per tant poques vegades ho trobarem en un vi jove, a no se que l’he haguem guardat durant anys). Són els que hi podem trobar més complexitat. Els que donen al vi la seva singularitat. Poden ser vegetals (sotabosc, trufa, bolets), afruitats i confitats (fruits vermells, albercocs, figues, fruits secs..), fusta i balsàmics (eucaliptus, regalis, canyella, pi...) i animals (cuir, almesc...)
3. GUSTATIVA
La més complexa. el primer que haureu de saber és que sense olfacte, no hi ha gust.
Dintre aquesta fase hi ha els següents passos:
- Atac: primera impressió al entrar en contacte amb ell
- Evolució: desprès de tenir en boca observa com varien els sabors.
- Final: desprès d’una visió completa del vi, es el moment de comentar el que ens ha semblat
- Post gust: El temps i la impressió que ens deixa el vi en boca un cio consumit. Si es queda poca estona parlarem de un vi curt i si es molt serà llarg.
Quan assistim a un tast de vins, apart de l’aroma, o de l’aspecte, en la fase gustativa els sommeliers parlen moltes vegades de sensacions que transmet el vi en boca.
Expliquem una llista de paraules que podem trobar en un tast de vins a l’hora de descriure aquestes sensacions:
- Vellutat: vi harmoniós, lleuger
- Aspre: vi gruixut, que rasca, com és el cas del vins negres més joves
- Càlid: amb un grau alcohòlic elevat
- Amb cos: té consistència, amb una sensació gustativa de plenitud.
- Equilibrat: harmònic
- Estructurat: sòlid, ric en tanins
- Flexible: ben equilibrat, d’astringència i acides dèbil
- Generós: ric en alcohol
- Golós: flexible, lleuger, fàcil de beure
- Licorós: dolç, ric en sucre, almívar
- Lleuger: pobre en alcohol, no és corpulent
- Melós: untuós, amb sensació de vellut en boca, també s’utilitza per a vins dolços que contenen sucres residuals
- Nerviós: amb sabor àcid ben marcat, però no agressiu
- Rodó: harmoniós i lleugerament a vellutat
- Sec: no té rastre de sucres
- Vigorós: carnós, estructurat i ric en alcohol
- Viu: amb acides molt notable.